BETAIN - bezvodý, 250 g, 500g nebo 1kg

1 hodnocení
 
Akce Tip Efekt lupa
 
Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem
Varianta
355 Kč 117 Kč 189 Kč od 117 Kč    
Kategorie Dipy , boostery,obalovačky,moučky,řasy,betain,aroma
 

Oblíbený rybářský atraktor !! Účinnější, neokyselený typ, bez HCl !

! Těžko sehnatelný na rybářském trhu !

 

•Charakteristika: Betain (z latinského beta = tuřín, řepa) je hydroskopická ( vodu vázající ) látka. Jde o čistě přírodní produkt, vznikající oxidací cholinu (cholin je látka patřící do komplexu vitamínu B, nazývá se také jako vitamín B 8 ). Betain se pro hospodářskou výrobu získává převážně extrakcí z řepné melasy, kde se koncentruje při výrobě cukru z řepy cukrovky. Zde se používá především kyselý typ s přidanou kyselinou chlorovodíkovou ( solnou ) - Betain HCl, který má význam především u přežvýkavců na udržení optimální kyselosti v bachoru.

Bezvodý betain je dusikatá organická sloučenina, nekyselého charakteru, bez přidané kyselé složky - kyseliny chlorovodíkové ( HCl ), který je díky tomu pro ryby mnohem méně atraktivní. Samotný betain vlastně představuje název pro celou skupinu organických sloučenin, betainů. Nejedná se tedy o aminokyselinu, jak je na rybářských serverech velmi často publikováno, nebo spíše opisováno z jednoho chybného zdroje.

Výskyt: Betain se v přírodě nachází v mnoha částech rostlin ( např. brokolice, špenát). Je součástí řepné melasy řepného cukru, mušlí, krabů, aj. Název Betain je odvozen tím, že se získává především z cukrové řepy (lat. Beta vulgaris), jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Vysoké procento Betainu se nachází také v halofilních organismech ( organismy žijící v extrémně slaném prostředí), kde zabraňuje ztrátám vody z jejich těl.
•Účinnost v těle savců: Betain spolu s vitaminy - kyselina listová, B6 a vitamin B12 - je schopen snížit zvýšenou hladinu homocysteinu v krvi ( aminokyselina vznikající běžným metabolismem - činností těla ). Její přebytek způsobuje aterosklerózu a s tím související problémy, jako jsou: Vysoký krevní tlak, onemocnění tepen, infarkt, mozková příhoda, aj. V podobě kyselé formy Betainu HCl se využívá v lidské výživě podobně jako trávicí enzymy pro zlepšení funkce zažívání a pro úpravu obsahu kyselin v žaludku.

 

•Účinek na ryby: Vliv kyselého Betainu HCl na rychlost trávení u ryb není zatím nikde laboratorně ověřen. Informace o tomto, uváděné u mnoha prodávaných balení, jsou povětšinou s malými změnami opisovány dokola z jiných obchodních zdrojů, ale nemají žádný reálný podklad!

V každém případě je Betain sportovními rybáři považován za velmi dobrý atraktor a je spousta doložených informací o úspěšném lovu velkých ryb, kde výrobky s Betainem měly na tom svůj velký podíl.
•Možnosti použití: Bezvodý betain je mnohem jemnější struktury, snáze rozpustnější a především chutnější, než kyselá forma betainu s HCl ( kyselinou chlorovodíkovou - solnou ). Lze ho použít prakticky do všech výrobků pro sportovní rybolov - vařená těsta, sypké směsi, pelety, granule, dipy, tekuté potravy, boostery, atd. Betain dobře promíchejte ještě se suchou a sypkou směsí. Teprve potom přidávejte tekuté přísady a vodu ! Jen tak dojde k dokonalému a rovnoměrnému promíchání.

Dávkování: Obvykle 3 - 5 % / kg = 30 - 50 g / kg suché směsi
•Skladování a spotřeba: do 12 měsíců od nákupu. Uchovávejte v hermeticky uzavřených obalech. Jde o hydroskopickou látku - tvrdne vzdušnou vlhkostí. Pokud se vám tak stane, rozdrťte ztvrdlý betain a opět ho použijte. Jeho účinnost to nijak nezmění.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: